søndag 22. september 2013

Sun Zi og Carl von Clausewitz

Krig

Diplomacy:-historie rundt 1900 tallet.
Jeg skal forklare litt kort om spill reglene vi brukte for å spille Diplomacy i forrige historie time. Diplomacy er er et brettspill fra 1900. Dette spillet oppsummerer på en måte maktspillet mellom de europeiske stormaktene i 1.verdenskrig. I hovedsak så går spillet ut på forhandlinger, inngå avtaler,bygge opp tillit, bygge nye allianser, vinne ressurssentere og strategier. Vi fikk ca. 15 minutter til å diskutere i gruppene per runde.

Stormaktene som kan delta i dette spillet er følgende land:

- Storbritannia
- Tyskland
- Russland
- Det Ottomanske riket, altså Tyrkia
- Østerrike- Ungarn
- Italia
- Frankrike

Reglene er som følgende:

I hovedsak så går spille ut på å ta over forksjellige provinser, med mariner og tropper. Dette fungerer ved samarbeid og gode strategier.
Fil:DiplomacyBoardWithSC.png
Diplomacy

Litt om Sun Tzu:

Sun Tzu (rundt år 500 f.kr) blir sett på som forfatteren av boken "Kunsten å krige" (Sun Zi Bing Fa). Opprinnelige navnet til Sun Tzu er Sun Wu (Mester Sun). 
Sun Tzu

Kunsten å krige:

"Kunsten å krige" hadde en stor innflytelse på folket. Det er en kinesisk bok om militær strategi. Boken skal ha blitt tatt i bruk etter at Sun Tzu hadde trukket seg tilbake til fjellet Qionglong Shan. Sun Zi er en historisk person. 

Det som var meningen med boken var at krigen skal vinnes lenge før det store slaget begynner. Mange historikere er særdeles enige med dette verket. 

Jeg vil si at sitatene fra boken er ganske lik Diplomacy. Fordi det handler om å finne svakeste punktet til fienden, deretter angripe fienden. Denne sitaten henviser til det jeg nettopp tok opp "Angrip fiendes svakeste punkt med din største styrke". Jeg  vil si at mange av sitatene ovenfor passer veldig godt til aktørene i diplomacy, fordi mange av handlingene følger dette "Forsvar deg når du er svak og angrip når du er sterk." Dette kan vi trekke sammen med at i diplomacy brettspillet så prøvde vi å vinne tropper for å forsvare oss og marine båter for å ta over land. Diplomacy handler om å få skaffet  seg mange ressurssentere. Fordi de ressurssentrene er viktig under krig. Når er det er snakk om krig, så må man han tilgang til ressurser, altså våpen

Verket består av 13 kapitler, men de viktigste kapitlene som handler om krig er følgende:
-Krigføring
-Planlegging av angrep
-Militær aksjon
-Militær oppmarsj

Litt om Carl von Clausewitz:

Carl von Clausewitz var en general. Han har et verk som heter "om krigen". Millitæret har fått mange gode strategier av denne generalen. Han har skrevet krigsteorier. Teorier som strategi, taktikk og filosofi. Carl hevde at krigen som fortsettelse av politikken.

Om krigen:

Om Krigen, prøver å analysere årsakene til at de kunne oppstå og virkningene de har fått. Og dette skjer innenfor en bred forståelse av politiske, kulturelle, teknologiske endringer. Carl Von Clausewitz var en av de forfatterne på den tiden som skjønte best hva krig handlet om. Verket hans "om krigen, vom krigen" blir fortsatt studert i detalj på krigsskoler over hele verden. I boken så definerer Clausewitz krig "en voldshandling med det formål å tvinge motstanderen til å bøye seg for vår vilje" (http://radiobergen.org/artikler/krig.htm). Hvis jeg skulle analysere dette sitatet, så vil jeg si at; vold er et våpen man bruker å få fienden til å adlyde til et mål eller objekt har blitt nådd.  Det Clausewitz mener med å få frem det middelmådige i krig ved å prestere på trening, altså at man må ikke være redd for å død for landet. Krige helt din slutt.

Carl Von Clausewitz

Kort om 1. verdenskrig

1.verdenskrig brøt ut i Sarajevo. Utløsende årsaken var mordet på den østerrikske tronfølgeren Frans Ferdinand og han hustru i Sarajevo 28.juni 1914. Dette skapte store konsekvenser for folket. Skuddene i sarajevo skapte en kjede av begivenheter som tilslutt skapte en storkrig. 

Videre så ble Østerrike-Ungarns ultimatum til Serbia (et ultimatum er en meddelelse fra en stat til en annen i en spent situasjon, det er bestemte krav som må oppfylles hvis tvangsmidler skal unngås. Et ultimatum inneholder en tidsfrist som er kort),Serbias avvisning av ulimatumet, Østerike- Ungarns krigserklæring og Russlands mobilisering. 

1.verdenskrig har årsaks-og motiv forklaringer. Det mange upersonlige årsaker som f.eks ledere, politkere, generaler, og hvorfor de handlet som de gjorde. Nasjonalisme var årsaken til at det ble problemer på Balkan. Fordi de balkan landene vil ha et land for seg selv. Dette skapte nasjonalitetsproblemer.

Det som førte til at den lokale Balkan-konflikten ble utvidet til en storkrig var alliansesystemet.  Tyskland støttet Østerrike -Ungarn, Frankrike støttet Russland og Storbritannia ble med på Frankrike og Russland side, altså trippelallianse mot trippelentente, som før krigen. I 1915 gikk Italia inn i krigen og da ble de med på trippelententens side.

Dypere inn i 1.VK

Den utløsende årsaken til krigen var først og fremst skudde i Sarajevo i 1914. Det var en ung mann, Gavrilo Prinsipp, som var medlem av den svarte hånd. «Den svarte hånd var en serbisk organisasjon.  Han skøyt Franz Ferdinand, som var den Østerrikes-Ungarske kronprins. Serbia fikk skylden for dette. Østerrike-Ungarn ville true Serberne. Dette var starten på den lange kjeden som oppstod, og som utløste storkrigen. Krigene fortsatte, og skapte grunnlaget for nye kriger.

Napoleonskrigene gikk ut på at franske generalen, Napoleon Bonaparte, ville ha en utvidet fransk makt. Derfor endte det med at det ble flere kriger. Her kan vi trekke ut at det var bare en person som ønsket makt og skapte små kriger rundt omkring i verden. I tillegg ble det kalt Napoleonskrigene pga at en enkel person ville ha makt. I 2.VK også, da var det enkel mennesker som var autoritære. Det var de som hadde makten i sine hender.

Men 1.VK var ikke pga at enkel personer hadde makten i hendene. Denne krigen startet lenge før 1.VK startet. Gavrilo Prinsipp var den ungen serberen som fikk krigen til å sprenge. Det var mange forskjellige utløsende årsaker til at 1.VK begynte.

Hva skiller 1.verdenskrig fra krigene Sun Zi og Carl von Clausewitz?

Det som skiller Sun Zi og Carl von Clausewitz krigene fra 1.verdenskrig:
- At det ikke var allianser, alts det fungerte ikke som et alliansesystem
-Nasjonalisme, at det ikke var et mål om å få et eget land
-1.VK, skapte nye stater, som f.eks Polen, Estland, Latvia, Litauen Tsjekkoslovakia, Island, Irland, Jugoslavia. Noen land delte seg som Østerrike og Ungarn. Finland ble selvstendig.
-Det var et alliansesystem, det vil si når 2 eller fler land slår seg sammen og skal prøve å kjempe om side for å beseire fienden/motstanderen. Vi har entemaktene som besto av Frankrike, Serbia og Storbritannia. Senere kom det osmanske riket, og på den andre siden så har vi Tyskland, Russland, og Ø-U Østerrike-Ungarsk hadde søkt støtte av Tyskland.
Sun Tzu

Hva er likt?

Likhetstrekk:
-Militærvesent var aktiv
-hva var årsaken til at dette oppstod?
-Generaler
-Armeer
-Teknologien utviklet seg i krigene

Universelle forklaringer:

Krigføringen har jo endret seg fra tidligere til i dag. F.eks fra middelalder krigføring til moderne krigføring. I moderne krigføring startet rundt 1970 tallet. Da begynte informasjonsteknologien å blande seg inn i militær doktrinen. Doktrine betyr at det er en prosedyre under militæroperasjoner som skal håndteres. Våpener har blitt mer elektroniske. Men stortsett de samme våpenene som de brukte for 100 år siden. Datamaskiner og sensorer ble mer tilgjengelige, fordi det ble billigere. Satellitter ble tatt i bruk også, som f.eks overvåkningssatellitter. 

Hvis vi ser på 1.verdenskrig og de to andre krigene, så var det ikke mulighet til å bruke de materialene som ble brukt på 1970/80 tallet. 1. verdenskrig hadde mer fokus på skyte ned uskyldige folk, la folk sulte, torturere dem.

Noen begreper: - brukt i sammenheng med krig

Stormakt:  Land med stor makt over diverse land områe, som f.eks USA, Tyskland, Russland og Storbritannia.
Mobilisere: Det å mobilisere et land, vil si å sende signaler eller beskjed til en militær tropp. Gjøre klart ressurser og forsyninger.
Ultimatum: En liste med vedtaker/krav dom må bli oppfylt. Hvis ikke så kan de erklære krig, som skjedde i 1.VK.  Eks. Østerrike -Ungarn sendte Serbia et Ultimatum om å bli et land, ellers blir det erklært krig.
Allianse: Når noen eller flere grupperer seg sammen for å få til angrep mot motstanderen. Grunnen til at de ofte samles allianse er pga. felles formål, eller fordi man trenger støtte for å beskytte seg.
Maktblokk: Flere stater som samler seg  og har stor makt, kaller man en maktblokk, som f.eks Russland, Frankrike og Storbritannia.
Sentralmaktene: Det er et begrep eller uttrykk som man bruker for å beskrive den politiske og den militærealliansen mellom Tyskland, Ø-U, det osmanske riket(Tyrkia) og Bulgaria under 1.VK. Italia var også opprinnelig med Tyskland og Ø-U, men innvolverte seg ikke militært da de mente alliansen ku skulle være defensiv. De gikk over til den andre siden i 1915.
De allierte (entenemaktene):Et begrep på de landene som kjempet mot sentralmaktene under 1.VK. Det var en del samarbeidsavtaler mellom Storbritannia og Frankrike som ingikk i 1904. Russland sluttet seg til samarbeidet i 1906 og resten av landene, som Japan, Italia og USA, de sluttet seg til ententemaktene under krigen.
Kolonimakt:Det er et land, med mye makt, altså stor makt. Det gjør de ved å kontrollere andre land. O g de landene blir sett på som kolonier. De største kolonimaktene i verdenshistorien var Spania, Portugal, Frankrike og Storbritannia. Også andre stater som Nederland, Belgia, Italia og Tyskland var kolonimakter.
Nasjonalisme: Er en politisk ideologi som sier at hvert folk skal ha selvbestemmelse i sin egenstat.
Årsak:Årsak, det som forårsaker en forandring, bevegelse eller en annen virkning.
Virkning:er en følge av en handling, virkning.

Kilder:

http://snl.no/Karl_von_Clausewitz
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_War
 http://no.wikipedia.org/wiki/Kunsten_%C3%A5_krige
http://brage.bibsys.no/fhs/handle/URN:NBN:no-bibsys_brage_17310
http://radiobergen.org/artikler/krig.htm (Nedlastningsdato.25.09.13)

mandag 16. september 2013

Otto Dix

Otto Dix 


 

Kunstverk:




Skyttergravskrig/stillingskrig:

Skyttergravskrig er en stridsform. Denne stridsformen oppstår når de kjempende hærer har inntatt stillinger og gjør seg klar til krig mot motpartene. Soldatene har gravd seg ned. Det mest vanlige eksempelet på skyttergravskrig er fronten i Frankrrike 1915-1918. Begge partene bygger en kanal, som lager en forbindelsesgraver med piggtrådhindere og minefelt foran. 

I skyttergravene hadde begge parter lite framgang. Skyttergravene gikk gjennom Belgia og hele Nord - Frankrike , og  fra Nordsjøen  i vest og mot grensen til Sveits i øst. I skyttergravene sov soldatene der spiste de, og der leste de hvert ord nøye i brevene hjemmefra. Da det regnet ble gravene fulle av søle. Soldatene måtte slite seg gjennom gjørmen.Når sola kom så svettet mennene. Soldatene brukte skarpladde geværer som hadde påsatt bajonetter. Soldatene stormet gjennom piggtrådsperringene som hadde åpninger og løp framover mot fiendens linjer. I ingenmannsland møtte de motpartene morderiske ild. Slik var situasjonen til sommer 1918.

Krigen hadde et mål. Soldatene var nasjonalister. Idealet om nasjonalismen ble fulgt under 1.VK, soldatene sloss for å forsvare fedrelandet.  De erobret områder som statslederne mente burde tilhøre nasjonen.
Verket til Otto Dix - skyttergravskrig

Litt om Otto Dix:

Otto Dix (født 1861 - død 1969), var kjent som en tysk maler. Dix utdannet seg ved Dusseldrof og Dresden akademiene. Han kom fra en familie som var smelteverkesverksarbeidere. Moren til Dix skrev poesi.  Denne maleren deltok i den første verdenskrig.

Tolke maleriet:

Dette bildet viser til at soldater og borgere krigde/levde under skyttergravene under 1.verdenskrig. Han meldte seg frivillig, i tillegg så ble han en artilleribefal som vil si at var med i et maskineri som ble brukt til å kaste prosjektiler. Han deltok i vestfronten og ble senere forflyttet til Østfronten. Otto Dix beskriver krigens grusomhet og urettferdigheten. Dette skapte til slutt et stort oppsikt rundt maleriet.

Maleriet forteller om livet i skyttergravene. Soldatene skrev brev til familien sin, når de var alene. Eneste soldatene tenkte på var å komme seg hjem og møte familien.

Vurdering av kunstverk:

Dette bilde ble malt etter synsinntrykket til Dix. Han skildret at det var et mareritt. Der hvor han kravlet gjennom ødelagte hus.

Noen begreper:
Vestfronten: Slagene ved vesten. Det var de som kriget på vestfronten var de som kriget mellom Frankrike og Tyskland under 1.VK. Alt vest for Tyskland ble kalt vestfronten
Østfronten: Det er slagene ved østen. Der hvor soldatene kriget, ved østfronten. De kriget mellom Russland og Tyskland. Alt øst  for Tyskland ble kalt østfronten.
Ingenmannsland: Det er selve krigsonen man sloss i. Det er et krigsområde som ikke har noen innbyggere, eller et sted man kan grave opp skyttsgraver, ofte en grense mellom to land.

Kilder:

http://www.nrk.no/programmer/radio/studio_sokrates/1.3374535 (Nedlastningsdato:14.09.13 19:04)
http://snl.no/Otto_Dix (Nedlastningsdato:13.09.13)
http://no.wikipedia.org/wiki/Otto_Dix (Nedlastningsdato:15.09.13)

http://www.12k.no/referater/skolehverdag/skyttergrav_003.html(Nedlastningsdato:15.09.13)

søndag 1. september 2013

Hva er historie for meg?

For meg så betegner historie seg både det som har skjedd og om det som har skjedd. Før-historiske tider er noe som har skjedd innenfor arkelogien.