søndag 20. oktober 2013

Krisetiden 1920-1930

Krisetid:

Mellom den 1.VK og 2.VK var mellomkrigstiden var påvirket av økonomiske og politiske kriser. Denne økonomiske krisen fikk mest betydning for den politiske utviklingen i Europa. Mange land ble påvirket av  kampen mellom demokrati og dikatur.

Økonomisk nedgangstid:

Rundt ca.1914 var verdensøkonomien noen lunde stabil. Krisene varte oftest ikke lenge. Midt i mellomkrigsperioden kom det verste økonomiske krakket. Dette var en av grunnene til at noen land ikke klarte å få opp økonomien.

De ustabile 1920 årene:

USA var det lande som hadde styringen over økonomien.  Det var fordi økonomien gikk bra.  Den gikk bra under krigen også. De hadde viktig stilling i verdensøkonomien. Det som foregikk i Europa var at land slet med store vanskeligheter under overgangen fra krig til fred.  Pengeverdien varierte. F.eks i Øst- og Sentral-Europa sank pengeverdien enormt. 

En annen hendelse skjedde i Tyskland var at det ble verre, en dollar tilsvarte 4 mrd tyske mark i november 1923. Dette fikk konsekvenser for de sivile. De måtte bruke barnevogner og kofferter for å frakte  enorme banker av papirpenger. Dermed måtte de trykke opp penger. Hva vil skje hvis man trykker opp penger? Det vil skje inflasjon og pengene mista verdi og verdi. Store summer hadde ingen verdi tilslutt. 

Ettersom tiden gikk klarte statene å få opp pengeverdien. Det ble bedre tider i Europa.  Det ble overproduksjon av jordbruks og råvarer, dermed sank prisen. Dette var et tegn på at det var litt krise. Arbeidsløsheten økte. Stortsett så gikk økonomien bra, utenom jordbruket. Bedriftene og fabrikkene rasjonaliserte. Dvs at de brukte flere maskiner enn ffør. Dermed klarte de å organisere produksjonen bedre. Dette fikk konskevenser for arbeiderne også, siden det ble flere maskiner så ble det mer produksjon og færre arbeidere.Tilslutt ble det for få arbeidsplasser i forhold til antall mennesker som trengte arbeid.


Krakket på New York-børsen: (Black Tuesday)

Børs krakket startet på en tirsdag 29.oktober 1929. Det er den mørkeste tiden i verdensøkonomiens historie. Millioner av dollar gikk tapt, i tillegg solgte folk aksjer  for ingen betydning. Tilslutt mistet de alt det de eide.  Det ble kaotisk med aksjer en stund i USA.  

Det ble lett å skaffe seg lån i banken å kjøpe aksjer for. Siden det var stor etterspørsel så var det  høy aksjekurser. I høsten 1929, da begynte aksjenkursene å synke. Bankene ville ha pengene tilbake. De eierne som eide aksjer ble tvunget til å selge aksjene. Det som var urettferdig var at de fikk  en brøkdel av hva de hadde betalt for aksjene. Dermed så klarte de ikke å betale tilbake lånene deres.Folk klarte ikke å betale tilbake derfor utviklet børskrisen til bankkrise som utgjorde tilslutt konkurser og sammenbrudd.

Årsaker til oppgang:

En av de største grunnene til at øknomien i amerika gikk så bra på 1920 tallet var at amerikanerne kjøpte biler. Bedre enn før.  I tillegg så klarte de å skaffe elektriske artikler som komfyrer, kjøleskap, støvsugere og radioer. 
Boligmarkedet forverret den økonomiske krisen. Omtrent mellom 1929 og 1932 begynte bruttonasjonalproduktet i USA å synke. Inntektene til bøndene ble redusert fordi prisene på jorbruksvarer sank noe enormt. Det var et tegn på at krisen har nesten nådd bunnen. Dette skapte ikke bare dårlig fremtid for bankene men for arbeiderne også. Det viser seg at arbeidsløsheten økte fra 1,5 millioner til 13 millioner løpet av 4 år.
Børskrakket kalles også «den store depresjoner». Fordi USA var smitten som smittet mange andre land som var avhengig av økonomien deres. Det amerikanske lånene var viktig for europeisk økonomi. Det lånet ville amerikanerne ha tilbake på et kort varsel. 

Dette førte til problemer:

Konsekvenser - for USA

-Banksammenbrudd
-Bedriftsinnskrenkninger
-nedleggelser
-tvangsauksjoner oftest på bygdene
-kraftig arbeidsløshet.
I tillegg så førte krisen til at amerikanerne ikke hadde råd til å importere like mange varer som før. Dette førte til gjeld til USA, dette måtte betales i dollar. Verdenshandelen ble også rammet mellom 1929 og 1933. Råvareprodusent landene var de som ble rammet innenfor handelen. Som f.eks Latin-Amerika, Asia og Afrika. Dette var på grunn av prisdall. De reduserte prisen,reduserte produksjonen, reduserte omsetningen, reduserte handelen og reduserte inntektene.  Den store krisen var arbeidsløsheten, dette påførte mange smerte. Folk hadde ikke penger til å kjøpe mat og klær, derfor måtte folk stå i lange køer foran matstasjoner og prøvde å skaffe jobb.

Finanskrisen 2007-2010

Finanskrisen startet i USA  og andre europeiske land. Det ble et problem for det finansielle systemet i verden. Det lagd deg seg en finansboble, f.eks den amerikanske boligmarkedet ble for høy. Problemene startet i USA fodi markedet hadde en rekke ubalanser og svakheter i systemet.  Finanskrisen førte også til store økonomiske konsekvenser. Det som falt dramatisk var produksjon og sysselsettingen. Ikke bare det, men arbeidsledigheten doblet seg i mange land. Som du kan se så hadde også finanskrisen mange av de samme virkningene som børskrakket i New Yorket 1929. Vi skal se nærmere på årsakene til krisen.

Årsaken til krisen:


I USA  og andre land ledet omstendighetene til store underskudd i utenrikshandelen. Kina stod sentralt under denne økonomien. Spesielt når det gjaldt valutakursen. Fordi Kina valgte å holde sin valuta liten ved å bygge opp store valutareserver. Denne planen førte til at lange renter gikk nedover, et av landet som ble rammet var USA. Virkningen av lave renter økte utlånsvilligheten fra banker og andre finansinstitusjoner.  Dette førte til at boligpriser økte. 

Det som var forskjellen mellom New -York børskrakket og finanskrisen på 2000-tallet var at Kina var innvolvert i og hadde en stor betydning for denne finanskrisen. I tillegg så var det mange andre land som ble hardt rammet som f.eks Hellas. Det var mange likheter som for eksempel; at mange land utviklet teknologien slik at færre fikk arbeid. I tillegg var det økonomiske problemer. Det som var forskjellen mellom økonomiske problemer, var at under finanskrisen så handlet det mye om renter og valuta kurser, derimot New-York børskrakket handlet om verdenshandelen og overproduksjon. Det var også et problem om boligprisene, at de boligprisene økte dramatisk under den perioden (1929 - 1933).




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar